Is uw favoriete nieuwszender bevooroordeeld?

Actuele nieuwszaken hebben de afgelopen jaren veel veranderingen ondergaan en de constante migratie naar de online wereld moet de meest monumentale van allemaal zijn. Maar zelfs het internet kan de vooringenomenheid die de meesten accepteren in ons wereldnieuws niet wegnemen. Alles dat via een bedrijf of een groot nieuwskanaal wordt gepubliceerd, heeft vaak zijn eigen geheime agenda en degenen die het publiceren, doen dat vaak met hun eigen persoonlijke vooroordelen. Misschien niet altijd opzettelijk of zelfs opgemerkt door het bedrijf, maar het valt niet te ontkennen dat het op veel plaatsen bestaat en de nieuwsindustrie behoorlijk heeft geschaad.

Het is overal zichtbaar

Een goed voorbeeld van de vooringenomenheid van veel Breda Nieuws was de constante berichtgeving over president Obama, die al vroeg in zijn presidentiële campagne begon en nog steeds niet is vertraagd. Studies hebben aangetoond dat Obama meer aandacht van de media kreeg dan welke vorige of huidige kandidaat dan ook, maar veel minder negatieve berichtgeving dan zijn tegenstander. Dit heeft natuurlijk niet de verkiezingen beslist, maar het valt niet te verbergen dat verschillende nieuwslezers een vooroordeel hadden over Obama, of het nu goed of slecht was. Ze brachten niet langer krachtig en informatief nieuws, maar eerder een stroom van persoonlijke meningen over hem of de situaties. Dit soort nieuwsuitzendingen is een probleem geworden voor de huidige nieuwsmedia, maar online integratie heeft veel gedaan om dit probleem te bestrijden.

Republikein versus verslaggever

Veel zenders die actuele nieuwsberichten leveren, hebben een sterke en openbare politieke voorkeur voor veel situaties, maar zien het niet als verkeerd. Of je nu Republikein of Democraat bent, het zou niet uit moeten maken wanneer het je taak is om het nieuws te brengen aan de mensen die het willen horen. Als de journalist een sterke conservatief is, zou dat helemaal geen invloed moeten hebben op zijn berichtgeving over een bepaald nieuwsbericht, maar dat doet het wel en wordt vaak aangemoedigd door degenen die hogerop staan. Bovenop deze meer voor de hand liggende politieke vooringenomenheid is er een minder geziene advertentievooringenomenheid. Dit komt in de vorm van een bepaald bedrijf of kantoor dat een donatie doet of een advertentie maakt met een specifiek nieuwskanaal. Dit zorgt er bijna altijd voor dat de nieuwsmedia in de meeste kwesties een standpunt innemen, ongeacht om wie of wat de situatie werkelijk gaat. Hoe helpt online nieuwsbezorging dit probleem te minimaliseren? Door de verslaggevers en bedrijven te ontslaan.

Welkom bij je nieuwe baan

Door het nieuws in de handen van de mensen te leggen, zullen de mensen vaker horen of lezen wat ze willen. Natuurlijk zijn er nog steeds mensen die partijdige rapporten leveren die politieke partijen bevoordelen of betaald worden om te adverteren in hun schrijven, maar als je één schrijver te partijdig vindt, zijn er bijna altijd meer die over hetzelfde onderwerp schrijven.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *