Gezondheidsnieuws – Waarom worden magere modellen verbannen uit modeshows?

De mode-industrie bepaalt niet alleen de trends voor kleding en accessoires, maar ook voor de manier waarop mensen en met name vrouwen eruit moeten zien. De magere modellen zijn al sinds het prille begin mode-iconen en dit heeft een grote impact gehad op meisjes en jonge vrouwen. Het meest recente gezondheidsnieuws is dat dergelijke modellen verboden zijn om in de mode-industrie in Israël te werken en dat vele andere landen naar verwachting zullen volgen. Wat heeft hiertoe geleid?

Van alle modellen met een body mass index van minder dan 18,5 mogen ze niet werken in Israël. Op de websites van Gezondheids Nieuws Vandaag is te lezen dat de landelijke overheid deze wet heeft opgelegd als onderdeel van een uitgebreidere campagne tegen eetstoornissen. Dit is het eerste land ter wereld dat zulke strenge regels oplegt.

Ook de mode-industrie heeft daartoe al pogingen ondernomen. Magere modellen mogen niet verschijnen op shows tijdens de Madrid Fashion Week en de Milan Fashion Week. Invloedrijke organisaties zoals de Council of Fashion Designers of America en tijdschriften als Vogue en Elle zijn ook campagnes gestart om ‘gezonde lichamen’ in de modewereld te promoten.

De campagne tegen magere modellen wint wereldwijd enorme proporties. Het begon in de tweede helft van de jaren ’80 nadat het modenieuws gevuld raakte met berichten over modellen die stierven aan anorexia. Bovendien onthulde het gezondheidsnieuws dat het aantal mensen dat lijdt aan anorexia en boulimia (de twee gevaarlijkste eetstoornissen) alleen al bijna 24 miljoen bereikte.

Anorexia en boulimia zijn eetstoornissen, maar ze vallen in het spectrum van psychische stoornissen. De patiënten nemen ongezonde eetgewoonten aan omdat ze een ongecontroleerde angst hebben om aan te komen en omdat ze zichzelf als te zwaar beschouwen, hoe mager ze ook worden. Er is vastgesteld dat deze eetstoornissen een direct gevolg zijn van de psychologische druk die op jonge vrouwen wordt uitgeoefend om dun te zijn. de mode-industrie bepaalt wat mooi is en wat niet en magere modellen domineren het toneel, het is normaal dat de druk op vrouwen van alle leeftijden en sociaal-economische achtergronden enorm is.

Men denkt dat met het weren van magere modellen uit modeshows er minder druk op vrouwen komt te liggen om dun te zijn en ze beter gestimuleerd worden om een gezond gewicht te hebben en een gezonde levensstijl aan te nemen. Helaas hebben velen in het gezondheidsjournaal de opmerking gemaakt dat deze maatregel mogelijk geen grootschalig effect zal hebben. Dit komt omdat er nog steeds enorme druk wordt uitgeoefend op modellen om dun te zijn door verschillende mensen in de branche. Bovendien worden de winkels overspoeld met merkkleding van piepkleine maatjes.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *