Angststoornissen – Kan geloof de chemie van een gebroken geest veranderen?

In een eenvoudige discussie over de kracht van God om angststoornissen te genezen, suggereert een vriend dat geloof in God de hersenchemie niet kan veranderen. De vraag roept op om een verschil vast te stellen tussen incidentele gevechten met “kleine” stress versus de diepere angstcomplicaties die gepaard gaan met dementie. De bewering is dat stress, hoewel het kleine veranderingen in de geest teweegbrengt, niet in de buurt komt van een psychische aandoening die draait om het ontbreken van bepaalde chemische stoffen in de geest. Hoewel we erkennen dat genezingen gebaseerd zijn op de bedoelingen van God en niet op de wil van mensen, verklaart dit artikel dat geloof in Jezus Christus, als het zijn wil is, de chemie van een gebroken geest kan veranderen.

Ik zal dit antwoord snel en kort maken. Velen zullen het daar niet mee eens zijn. Dat is tot hun verlies en verdriet, want de overwinning is zo nabij.

Het medisch bewijs

We beginnen met het medische Bromazepam verkrijgbaar bewijs dat gevoelens chemische veranderingen in de menselijke geest en lichaam kunnen veroorzaken. Ik hoef niet te bewijzen dat adrenaline een chemische boodschapper is die vrijkomt als reactie op menselijke woede, angst, paniek (misschien het meest verwant aan angst) en andere emoties. Als je meer wilt weten over de menselijke geest en chemische reacties op stress, bezoek dan de website Human Diseases and Conditions. Voor dit artikel is het voldoende om toe te geven dat de wetenschap de medische relatie tussen emoties en de mentale toestand van een mens bevestigt.

Gezond verstand

We kijken vervolgens door de ogen van eenvoudig gezond verstand. Welke jongeman zal niet de bedwelmende mentale explosies bevestigen die gepaard gaan met een kus van de juiste vrouw? Hoeveel zullen de sidderingen van opwinding ontkennen die een goede schrik aanvullen? En hoe zit het met vreugde versus depressie, trots versus schaamte, haat versus liefde? We hebben geen dokter of wetenschappers nodig om ons te leren dat deze dingen verband houden met de toestand van ons mentale wezen. Zelfs als we geen idee hebben van chemische reacties in de hersenen, weten we dat er iets ontzagwekkends plaatsvindt in dat mysterieuze gebied dat de ruimte tussen onze oren inneemt. Dus accepteer het en ga verder.

Christelijke toepassingen

In het boek Psalmen spoort de Heilige Geest de auteur aan om de volgende woorden op te schrijven:

“Toen de HERE de gevangenschap van Sion keerde, waren wij als hen die dromen. Toen was onze mond gevuld met gelach en onze tong met gezang: toen zeiden ze onder de heidenen: De HERE heeft grote dingen voor hen gedaan. De HERE heeft grote dingen voor hen gedaan. heeft grote dingen voor ons gedaan, waarover wij verheugd zijn. Keer onze gevangenschap, o HERE, als de stromen in het zuiden. Zij die met tranen zaaien, zullen met gejuich oogsten. Wie uitgaat en weent, kostbaar zaad dragend, zal ongetwijfeld kom weer met gejuich en breng zijn schoven met zich mee’ (Psalm 126:1-6).

Hoewel geschreven als een viering van de terugkeer van de kerk uit gevangenschap, geeft deze psalm zo duidelijk het verschil weer tussen depressie en vreugde. Merk op hoe het is alsof ze uit een “droom” ontwaken; dit eenvoudige, door de Heilige Geest geïnspireerde woord spreekt zo diep in het hart van iedereen die een grote en diepe periode van beproeving, lijden en depressie heeft gekend. Het is een weerspiegeling van dat prachtige moment waarop de wolken begonnen op te trekken en onze geest weer focus en rust vond. Het is het moment waarop ons geloof in Jezus zijn hoogste hoogtepunt bereikt.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *